HomeAalsmeerAalsmeers team redt leven tijdens Vrijheidsestafette

Aalsmeers team redt leven tijdens Vrijheidsestafette

De Aalsmeerse lopers die gistermorgen het vrijheidsvuur de gemeente indroegen hadden een heftige nacht achter de rug. Een EHBO’er uit hun team moest in actie komen toen een loper uit een ander team een hartstilstand kreeg. 

Amstelveense en Aalsmeerse hardlopers brengen bevrijdingsvuur naar onze gemeenten

De zestien lopers die, net als deelnemers uit tientallen andere gemeentes, het vrijheidsvuur woensdagavond ophaalden in Wageningen, lopen die nacht in estafettevorm naar Aalsmeer. Een bus met daarin alle lopers die op dat moment niet in actie hoeven te komen en een aantal stafleden, rijdt van wisselstop naar wisselstop. Op de Grebbeberg in het Utrechtse Rhenen gaat het goed mis.

‘Ongelooflijk mazzel’

Een teamlid uit Aalsmeer ziet hoe uit de bus die achter hen geparkeerd staat een EHBO-tas wordt gehaald. Ambulancebroeder en CDA raadslid Peter van den Nouland besluit te gaan kijken wat er aan de hand is. “Het team wilde dit jaar graag een EHBO’er meenemen. Ik heb besloten dat te doen, omdat ik het heel belangrijk vindt”, vertelt de hulpverlener. 

Als blijkt dat een loper van team Laarbeek een hartstilstand heeft gekregen, komt Van den Nouland direct in actie. Buurman Jos Molenaar haalt de AED die het team heeft meegebracht uit de Aalsmeerse bus en de twee starten de reanimatie op. “Deze meneer heeft ongelooflijk mazzel gehad dat onze bus ernaast stond en dat wij een AED bij ons hadden”, benadrukt Van den Nouland de ernst van de situatie.

“Het greep de lopers uit ons team wel aan, omdat je toch ziet dat iemand op het randje van leven en dood balanceert”

Peter van den nouland

Uiteindelijk kan de man worden overgedragen aan ambulancepersoneel dat ter plaatse is gekomen. Een teamlid van Running Team Laarbeek laat aan NH Nieuws weten dat het inmiddels goed met hem gaat. Zij zijn ontzettend geschrokken en dankbaar voor de goede en snelle hulp van team Aalsmeer. “Deze meneer viel zo van zijn fiets. Wij constateerden dat er geen ademhaling was, maar dit zijn professionele mensen, die weten wat ze moeten doen”, aldus het teamlid. 

Zelf is Van den Nouland bescheiden over de rol die hij heeft gespeeld die nacht. “Het is mijn werk, maar voor een gewone burger is het heel heftig. Het greep de lopers uit ons team wel aan, omdat je toch ziet dat iemand op het randje van leven en dood balanceert.”

Belang AED’s

Van den Nouland wil vooral benadrukken hoe belangrijk het is dat er bij hardloopevenementen overal AED’s aanwezig zijn. “Als wij geen AED hadden gehad, waren de overlevingskansen van deze man een stuk kleiner geweest”, zegt hij. 

 

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS