HomePolitiekPvdA33 procent van Amstelveense koophuizen gaat naar beleggers

33 procent van Amstelveense koophuizen gaat naar beleggers

AMSTELVEEN – Ongeveer 33 procent van de Amstelveen verkochte huizen komt in handen van beleggers. In specifieke wijken zoals Elsrijk en Randwijck loopt dit percentage zelf op richting de veertig procent. Dit blijkt uit onderzoek van de gemeente.

De huizen worden in bijna alle gevallen daarna op de markt gezet voor een die hoger is dan 1.100 euro. Sinds 1 januari 2022 is het mogelijk om als gemeente daar wat tegen te doen. Amstelveen hoopt vanaf juni 2022 opkoopbescherming in te voeren. Kopers wordt dan verplicht om zelf vier jaar in de woning te wonen.

Lees ook: Opkoopbescherming voor woningen tot 411.000 euro (woz)

Arnout van de Bosch van de lokale PvdA is blij met de maatregelen maar de invoering had wat hem betreft nog wat sneller gekund: “Toen wij in juni 2021 aan de wethouder vroegen om de opkoopbescherming snel in te voeren, kwam nog het voorzichtige antwoord dat dit eerst onderzocht moest worden. Uit dat onderzoek bleek vervolgens wat wij al dachten: het opkopen van huizen voor de verhuur is echt een enorm probleem in Amstelveen.”

‘Haast maken’

Op het ogenblik ligt het plan er om alleen woningen tot een woz-waarde van 411.000 euro te beschermen. De PvdA ziet liever dat dit bedrag hoger wordt, bijvoorbeeld 512.000 euro zoals in Amsterdam. Toch is de collegepartij blij met deze eerste stap. Van den Bosch: “Er is geen tijd te verliezen. Als blijkt dat de grens van 411.000 euro inderdaad te laag ligt, dan passen we dat wel weer aan. Belangrijkste is dat we in ieder geval de huizen onder die grens gaan beschermen tegen huisjesmelkers. Nu haast maken met de invoering!”

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS