HomeAANdachtCrime in Amstelveen19 jaar na de moord op Cor van Hout, draait 'vriend' Willem...

19 jaar na de moord op Cor van Hout, draait ‘vriend’ Willem Holleeder de bak in?

AMSTELVEEN – Precies 19 jaar geleden vindt bij een Chinees restaurant aan de Dorpsstraat in Amstelveen een van de meest spraakmakende liquidaties ooit plaats. Crimineel Cor van Hout, vooral bekend als een van de ontvoerders van Freddy Heineken, wordt in koele bloede doodgeschoten.

Op vrijdag 24 januari 2003 zijn Van Hout en botenhandelaar Robert ter Haak net een hapje wezen eten in het restaurant aan de Dorpsstraat als zij worden verrast door twee mannen op een rode motor. De achterste man opent het vuur op beide mannen. Van Hout overlijdt meteen, ter Haak maanden later. De politie verspreidt een eerder genomen flitsfoto van de gestolen rode motor.

Wie was Cor van Hout?

Cor van Hout werd in 1957 geboren in Amsterdam en kreeg als bijnaam ‘Flipper’, naar het flipperspel. Hij pleegde een serie gewelddadige overvallen en was het brein achter de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur in 1983. Van Hout is een jeugdvriend van mede-ontvoerder Willem Holleeder en heeft een relatie met zijn zus Sonja.

Van Hout wordt uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar. Hij komt in 1991 weer vrij en zet zijn criminele zaken direct voort. Het Heineken-losgeld investeert hij in zijn zaken in de seksbranche.

Levenslang

Na de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra in 2004, komt naar buiten dat Endstra degene is die Holleeder en crimineel John Mieremet de opdracht gaf om Van Hout om te brengen. Mieremet werd in 2005 geliquideerd.

Holleeder kreeg afgelopen vrijdag 21 januari voor het laatst het woord in het hoger beroep waarin hij terechtstaat voor het geven van vijf opdrachten tot liquidatie. Hij zou onder andere betrokken zijn bij de moord op zijn vriend Cor van Hout, Robert ter Haak, Willem Endstra en John Mieremet. Op 24 juni zal duidelijk worden of Holleeder levenslang de gevangenis in draait.

Redactie AAN!
Redactie AAN!
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS