HomeAmstelveners10.000 Amstelveners eenzaam: 'Samen een rondje fietsen is niet altijd juiste medicijn'

10.000 Amstelveners eenzaam: ‘Samen een rondje fietsen is niet altijd juiste medicijn’

Ongeveer 10.000 Amstelveners zijn eenzaam. Het is echter niet zo dat deze mensen gemakkelijk te herkennen zijn. Iemand die zich eenzaam voelt is in veel gevallen juist angstig om deze gevoelens te uiten. Vijftien Amstelveense organisaties bundelen daarom hun krachten in ‘Better Together’. Binnen deze organisatie verzamelen én delen instellingen advies en deskundigheid op het gebied van eenzaamheid en verbinding.

Wie zich verdiept in eenzaamheid komt er snel achter dat het hier niet gaat om die oude oma die dagelijks achter de begonia’s zit. “Alleen is niet altijd eenzaam,” zegt Caron Honold, wijkcoach in Keizer Karelpark. Volgens onderzoek komt eenzaamheid tien maal zoveel voor bij mensen onder de 65 als boven deze leeftijd.

Rondje fietsen

Honold, in dienst bij welzijnsorganisatie Participe, vindt het belangrijk om samen met veertien andere Amstelveense organisaties ervoor te zorgen dat de ervaringen en kennis rondom eenzaamheid worden gedeeld. “Belangrijk is daarbij dat we weten wat wordt verstaan onder eenzaamheid. En ook hoe we eenzaamheid kunnen aanpakken. Samen een rondje fietsen of soep buiten de deur eten is niet altijd het juiste medicijn.”

Landelijk eenzaamheid-expert Jeanette Rijks benadrukt dat ook. “Natuurlijk kan het leuk zijn om iemand eens mee te nemen naar het strand. Maar als je denkt dat het ook maar een grammetje eenzaamheid oplost, nee…”

‘Eenzame mensen verliezen hun sociale antennes’

Caron Honold, Wijkcoach Particpe

Rijks vertelt dat na een maand of negen eenzaamheid er verandering optreedt binnen de hersenen. Deze verandering zorgt voor ander gedrag. Vaak gaat dat ook om minder mensvriendelijk gedrag. Knuffels en ander fysiek contact gaan dan bijvoorbeeld tegenstaan. Honold: “Mensen verliezen dan hun sociale antennes.” Honald vindt dan ook dat eenzaamheid zo snel als mogelijk herkend moet worden. Juist omdat langdurige eenzaamheid zorgt voor anti-sociaal gedrag.

Eenzaamheid bron andere problemen

Om mensen met langdurige eenzaamheid te helpen is kennis nodig. Die kennis moet nu bijvoorbeeld gedeeld worden binnen alle organisaties die zijn aangesloten bij ‘Better Together’. “Eenzaamheid kun je niet alleen bestrijden. Eenzaamheid is vaak de bron van hoop andere problemen. Daarom is het nodig dat organisaties elkaar vinden en versterken,” vinden de aangesloten organisaties. “We hebben elkaar nodig. Het gaat over verbinden, vertrouwen en samenwerken. Precies waar het bij eenzaamheid ook om gaat.”

Meer informatie over 'Better Together'

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS