HomeAANdachtZwemles voor slechtziende kinderen dreigt in het water te vallen

Zwemles voor slechtziende kinderen dreigt in het water te vallen

AMSTELVEEN – De zwemles voor slechtziende kinderen van zwemvereniging Cormeta dreigt te vervallen in 2023. Zwembad De Meerkamp kan het instructiebadje niet meer kosteloos ter beschikking te stellen aan de vereniging en daarom moeten Cormeta op zoek naar een alternatief. 

beperkt in amstelveen

Iedere zaterdagochtend vroeg zwemmen de dertien slechtziende leden van Cormeta, samen met een zestal vrijwilligers in het wedstrijdbad van zwembad De Meerkamp. Daar betalen zij huur tegen een gereduceerd tarief. Het instructiebadje naast dit bad wordt met name gebruikt voor de zwemles van twee slechtziende kinderen en werd tot eind vorig jaar nog kosteloos ter beschikking gesteld. “Er is ook geen andere oplossing voor deze kids. Zij kunnen niet meedoen aan andere zwemlesgroepen”, vertelt Mireille Willemse, zwemcoördinator en voormalig voorzitter bij Cormeta.

Maar vanaf januari van dit jaar moet de vereniging daar ook voor betalen. “We zijn maar met dertien leden en delen de prijs van de huur van het wedstrijdbad over deze leden, zo’n 200 euro per persoon per jaar. Deze doelgroep zit vaak in een uitkeringssituatie, omdat ze niet kunnen werken. Als daar nog extra huur bijkomt, wordt de prijs nog hoger en is het niet meer te betalen”, legt Willemse uit.

Waterzuivering

Cormeta en Sportbedrijf Amstelveen zijn met elkaar in gesprek gegaan om te kijken of ze er samen uit konden komen. Maar dat is niet gelukt. Volgens Heleen van Ketwich Verschuur, directeur van Sportbedrijf Amstelveen, ligt het probleem bij het tijdstip van de zwemlessen. “Het instructiebad is een klein badje dat gekoppeld is aan het recreatiebad. Het recreatiebad gaat pas twee uur later open. En dan zetten we de pomp aan om deze baden te zuiveren. Daar zitten kosten aan. Op het moment dat de zuivering toch aanstaat, dan kunnen ze gratis gebruik maken van het instructiebad. Daarom hebben we ze het gebruik op een later tijdstip aangeboden.” 

Maar voor Cormeta is het niet mogelijk om het zwemmen naar een later tijdstip te verplaatsen, zegt Willemse. “Het zijn allemaal vrijwilligers die ons helpen. Zij geven hun vrije tijd op en staan op zaterdag om 7.45 bij de ingang. Op een andere tijd krijg je geen vrijwilligers, want zij hebben ook een privéleven. Dan zijn ze hun hele dag kwijt. Sowieso is het moeilijk mensen te vinden om dit te doen. Het is helaas tijdens de overleggen niet tot een gewenste oplossing kunnen komen.”

Tijdelijke steun

Voor dit jaar is de groep geholpen door de steun van twee fondsen voor mensen met een beperking. Maar een voorwaarde is wel dat deze steun tijdelijk is en dat de vereniging op zoek gaat naar een andere oplossing. “We hebben dit jaar alles afgehuurd en betalen voor dit instructiebad. 2022 is gered, maar in 2023 moeten we gaan kijken wat we gaan doen”, aldus Willemse. 

Redactie AAN!
Redactie AAN!
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS